Η Πανδημία, οι επενδυτικές επιλογές και η σημασία του του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού

You are currently viewing Η Πανδημία, οι επενδυτικές επιλογές και η σημασία του του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού

Την περίοδο 2020 – 2021 οι αποταμιεύσεις των Ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν και τα εισοδήματα μειώθηκαν. Γιατί συνέβη αυτό; Λόγω της κρίσης του κορονοϊου αλλά και της πανδημίας που ακολούθησε η ελληνική κοινωνία οδηγήθηκε σε ύφεση μειώνοντας αισθητά την καταναλωτική δαπάνη, αυξάνοντας παράλληλα τις καταθέσεις. 

Γιατί όμως αυξήθηκαν οι καταθέσεις την περίοδο της πανδημίας;

Τα μέτρα στήριξης που πάρθηκαν από τη Κυβέρνηση, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα επιδόματα ενίσχυσης των νοικοκυριών και η αναστολή δανειακών και λοιπών υποχρεώσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα περίπου 16% από το 6% στο οποίο βρισκόντουσαν το 2019. Αυτό δημιούργησε ένα σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά το οποίο πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επενδύσεις. 

Επενδυτικές επιλογές 

Ένας ιδιώτης ή μια επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει αυτή τη ρευστότητα που είδε στο λογαριασμό του επενδύοντας τα χρήματά του σε αποταμιευτικά προγράμματα χαμηλού ρίσκου αλλά σχεδόν εγγυημένου αποτελέσματος. Μια πρακτική που συμφέρει τους ιδιώτες από το να έχουν τα χρήματά τους στην τράπεζα ή στο σπίτι τους οι οποίοι όμως στην πλειοψηφία τους λόγω χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού δεν γνωρίζουν την υπεραξία που τους προσφέρει. 

Τι σημαίνει χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός;

Χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός είναι η έλλειψη βασικών γνώσεων χρηματοοικονομικών που εμποδίζει έναν/μια ιδιώτη, οικογενειάρχη ή επιχειρηματία να αντιληφθεί τη μεγάλη εικόνα την οικονομίας, τη λειτουργεία των αγορών και τη χρησιμότητα των χρηματοοικονομικών προϊόντων για τη διαχείριση και τις βέλτιστες αποφάσεις των χρημάτων του/της. Τρόποι με τους οποίους βοηθούν τον κόσμο να βελτιώσει την ατομική και οικογενειακή τους χρηματοοικονομική ευημερία. Aν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού το οποίο έχει αναλάβει τη δράση ενημέρωσης και εκπαίδευσης του κόσμου στη χρηματοοικονομική γνώση. –   https://www.gfli.gr

Unit – Linked Ασφαλιστικά προϊόντα & Συστήματα συνταξιοδότησης

Δύο αναγνωρισμένα επενδυτικά εργαλεία είναι τα ασφαλιστικά προγράμματα Ζωής, σύνταξης και υγείας συνδεδεμένα με επενδύσεις – γνωστά και ως Unit – Linked και τα παραδοσιακά συστήματα συνταξιοδότησης. Τα unit-linked προϊόντα είναι επενδυτικά ασφαλιστικά προϊόντα  τα οποία μαζί με εξειδικευμένο Ασφαλιστικό σύμβουλο που έχει την απαραίτητη πιστοποίηση από την τράπεζα της Ελλάδος (δείτε εδώ – https://bit.ly/3Bi7ynr ) μπορείτε να διαμορφώσετε την επενδυτική στρατηγική που θέλετε να ακολουθήσετε μέσα από μια γκάμα χρηματοοικονομικών μέσων όπως οι μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια. Τα κλασσικά συνταξιοδοτικά προγράμματα αποτελούν παραδοσιακή επιλογή επένδυσης η οποία στην πλειοψηφία τους παρέχουν εγγυημένες ανταγωνιστικές αποδόσεις, μεγαλύτερες των επιτοκίων που παρέχουν οι τράπεζες. Μια εναλλακτική πρόταση αποταμίευσης των χρημάτων με την ίδια ασφάλεια καταθέσεων που παρέχουν οι τράπεζες.